top of page
Zoeken

Het lakproces bij onze poorten & hekwerk uitgelegd

Onze poorten zijn zo sterk als staal! Niet verwonderlijk aangezien ze steeds bestaan uit een stalen frame. Staal heeft zeer veel goede eigenschappen, maar helaas ook een minder goede eigenschap: roest. Roest is een chemisch proces waarbij in de aanwezigheid van water en zuurstof het staal corrodeert.


Voor een stalen constructie is roest uiteraard nefast. Delen die verroest zijn, zetten immers uit. Door de grote krachten die daarmee gepaard gaan, kan een constructie uit elkaar geduwd worden. Om de schade die roest aanbrengt te vermijden worden alle staal constructies behandeld tegen roest. Dit is een vast onderdeel van het lakproces. Dit proces bestaat uit 3 stappen:


Stralen

De eerste stap is het stralen van het staal. Onder een druk van 8 bar worden staalkorrels op het te lakken object gespoten. Hierdoor wordt het staaloppervlak ontdaan van roest en walshuid. Na het stralen is het oppervlak volledig schoon. Het heeft een zilvergrijze kleur en voelt wat ruw aan, wat de hechting van de volgende lagen ten goede komt.


Heb je thuis nog een oude stalen poort staal die destijds geschilderd was, maar waar de verf nu afgebladerd is en vervangen is door roestvlekken? Dit proces kan ook gebruikt worden om oude verf en roest van een bestaande poort te verwijderen. Deze poort kan dan herlakt worden waarbij ze er terug als nieuw uitziet.


Metaliseren

Meteen na het stralen, wordt het staal gemetaliseerd. Hierbij wordt een zeer fijne laag zink op het staal aangebracht. Dit zorgt voor de bescherming van het staal tegen roest. Zinkdraad (of legeringsdraad zink-aluminium) wordt met een vlam gesmolten en op het te behandelen object gespoten. De poort is nu jarenlang beschermt tegen roest en corrosie.Poedercoaten


De finale afwerking is het poedercoaten. Hierbij wordt het stuk elektrostatisch geladen. De poederdeeltjes worden op het oppervlak gespoten en worden dankzij de elektrostatisch lading aangetrokken tot in de kleinste hoeken en kieren. Zo ontstaat er een fijne egale laag coating. Om de hechting definitief te maken wordt het stuk in de over gebakken op ongeveer 180 graden.

Comments


bottom of page